Vzácna návšteva z Piešťan

Koncom apríla sme u náš v škole privítali 5 členov- dobrovoľníkov z Charity sociálnej starostlivosti a služieb pre zrakovo postihnutých občanov okresu Piešťany. Títo nadšení ľudia, ktorí dlhé roky pomáhali zrakovo postihnutým osobám sa rozhodli, že svoju činnosť ukončia. Finančne prostriedky z predaja majetku, ktorý organizácia vlastnila, darujú nášmu občianskemu združeniu. Darovaná suma bola 80 071,01 €.  Vyjadrujeme veľkú vďaku hlavne pani Pastorekovej a jej zosnulému manželovi, ktorí dobrovoľníckej, nie vždy ľahkej práci, venovali veľkú časť svojho života. Sme veľmi radi, že sme mohli osobne spoznať a poďakovať týmto odhodlaným ľuďom. Deti v škole si pre nich pripravili krátky program, kde sa mohli ukázať aké sú šikovné. Naši hostia spoznali aj krásy mesta Levoča, aj keď nie vždy nám počasie prialo. Návšteva bola ukončená vrúcnou rozlúčkou, aj so slzami dojatia. Patrí Vám naše veľké ĎAKUJEME!

Otváranie studničiek 2024

V krásnu slnečnú aprílovú sobotu sme sa s deťmi vybrali na turistiku do okolia Levoče na  - „Otváranie studničiek“. Cez chatovú oblasť Durst sme lesnou cestou vystúpili do Úlože ku hostincu Lipa, kde sme si oddýchli a opiekli klobásky. Cestou späť cez Kúty a Mariánsku horu sme symbolicky otvorili studničky a turistickú sezónu. Deti turistiku zvládli bez problémov, nechýbala dobrá nálada a tešia sa na ďalší pobyt v prírode. Z nášho združenia sme pre deti zabezpečili občerstvenie.

Pobyt pre rodičov a detí- Naučme sa spolu učiť 2023

V dňoch 1.12. až 3.12. 2023 sme zorganizovali a finančne zabezpečili projekt Naučme sa spolu učiť 2023 v Mengusovciach. Cieľom projektu bolo poskytnúť rodičom informácie o vzdelávaní zrakovo postihnutých detí, odbornú pomoc z oblasti psychológie, odborného poradenstva, pedagogiky zrakovo postihnutých, sebaobsluhy a priestorovej orientácie so zameraním na predškolský a mladší školský vek. Projektu sa zúčastnilo 8 rodín. Počas pobytu sme rodinám poskytli pedagogickú a odbornú   pomoc pri práci so zrakovo postihnutými žiakmi, zamerali sme sa na sebaobsluhu a priestorovú orientáciu. Ukázali sme rodičom ako sa učiť so svojimi deťmi, ako sa vyrovnať s ich znevýhodnením a kde a na koho sa obrátiť pri riešení problémov. Rodičia boli s týmto pobytom veľmi spokojní  a ocenili našu aktivitu, ocenili možnosť zoznámiť sa s ďalšími rodičmi a nadviazať vzájomné priateľské  kontakty

Majstrovstvá SR v kolkoch 2024

Dňa 23. 3. 2024 sa v Zlatovciach – mestská časť Trenčína konali Majstrovstvá Slovenskej republiky v kolkoch. V silnej konkurencii medzi rovesníkmi z našej školy a zo školy v Bratislave sa v kategórii juniorov na 1. mieste umiestnil Steigauf Dávid, druhý bol Holub Tomáš. V kategórii deti sa na 2. mieste umiestnil Zelina Jozef a na 3. mieste Bolvanová Erika. Súťaž mala svoju kvalitu, žiaci nadväzovali nové priateľstvá a celý priebeh sa niesol vo výbornej súťaživej a povzbudzujúcej atmosfére, kde sa navzájom podporovali. Sme radi, že sme mohli podporiť účasť našich žiakov na tomto podujatí.

Počas jarných prázdnin sme podporili našich pedagógov v získaní zručnosti pri navádzaní zrakovo postihnutých lyžiarov. Skúsený pedagóg Jozef Cirbus, ktorý sa navádzaniu lyžiarov dlhé roky venoval, odovzdal svoje skúsenosti, zručnosti a vedomosti mladším pedagógom, ktorí sa chcú venovať lyžovaniu zrakovo postihnutých žiakov. Len takouto obetavou prácou s deťmi, vieme vychovávať ďalšie úspešné generácie paralympionikov.